lunes, 26 de enero de 2015

SÈRIES DE NOMBRES


Fa poc, a la matèria optativa de matemàtiques vam aprendre a solucionar unes sèries ben peculiars. Tractaven de poder trobar la continuació i el que havíem de fer era ben senzill:

1. Primer de tot, calculem la diferència entre els dos primers nombres, seguidament, la tornem a calcular però aquest cop entre els segon i el tercer nombre i així successivament fins arribar al final de la sèrie. Posarem un exemple perquè s’entengui millor: si tenim la sèrie de 2-6-22-56-114, el que haurem de fer serà restar 6-2, i a continuació restarem 22-6, 56-22 i finalment 144-56. Si hem fet els càlculs bé, ens donarà una altre fila de nombres que és la següent: 4-16-34-58-88
2. El següent pas és tornar a fer exactament el mateix, però aquest cop, amb la nova sèrie de nombres. Això ho anirem fent fins que arribem a tenir una fila amb tots el nombres iguals. Si continuem amb la sèrie d’abans, hauríem d’arribar a tenir la següent fila: 6-6-6                                                                    
Però això no s’acaba aquí! Per poder trobar el nombre que segueix la sèrie, encara haurem de fer un altre pas.

3. El que hem de fer a continuació, consisteix en invertir el procés, és a dir, agafarem un dels nombres idèntics, el que es troba més a la dreta i el resultat el sumarem amb el nombre de la fila anterior que també es trobi més a la dreta. Repetirem aquest pas successivament fins que arribem a obtenir el nombre que continua la sèrie original.
A continuació us hem adjuntat un exemple amb una sèrie completa, perquè ho entengueu millor! Hem pensat que potser us agradaria fer-ne una vosaltres sols. La sèrie seria:
5-15-37-71-141
Us hi atreviu??
Vinyet Sorribas i Laura Oliu

No hay comentarios:

Publicar un comentario